Prima victorie internațională 2015.

Pentru a nu pierde obișnuința drumurilor și a ne vindeca de emoțiile de concurs, ne-am hotărât să luăm calea străinătății. Nu am pornit prea departe. Nici nu am fi avut cum, săptămâna viitoare așteptându-ne marele nostru concurs: Trofeul Carpatic. Ne-am repezit ici, colea, până la Sofia la “Altius Climbing Cup”, o competitie de escaladă pentru copii, similară celei desfășurate săptămâna trecută la Vertical Spirit. Similară a fost doar în formatul de desfășurare, cu întreceri la dificultate și viteză, nicidecum în modul de organizare (nu am fi suportat două cacialmale într-un timp atât de scurt).

Am plecat doar cu o mână de sportivi din cadrul Alpin Club Carpatic, cei din grupa mică și mijlocie, respectiv Tibi, Darius și Ariana. Per ansamblu, toată lumea a mers mult mai bine decât acum o săptămână, la București.

Darius a fost eroul lotului, terminând pe locul 1 la dificultate și pe 2 la viteză, după o dispută aprigă cu idolul gazdelor, Nicolai Rusev. Ca și la București, nici la Sofia, nu s-a putut face vreo diferență între cei doi, chiar dacă aici s-a pus și de o superfinală. Astfel, verdictul acestei confruntări se amână pentru săptămâna viitoare, la București, unde, mai mult ca sigur, bouldering-ul va face diferența între acești talentați cățărători.

(Observație: Traseul de finală, parcurs doar de către cei doi, Darius și Nicolai, a fost cotat de organizatori cu 6c+).

Darius Râpă obține aurul la Altius Climbing Cup 2015
Darius Râpă obține aurul la Altius Climbing Cup 2015

Dacă rezultatul lui Darius de la dificultate se înscrie în normal, comportarea lui în proba de viteză a fost peste așteptări, piticul întrecând numeroși viteziști bulgari cu ștaif și pretenții de campioni internaționali.

Tibi Tintea, pe traseul 2 de viteza, Altius Climbing Cup 2015
Tibi Tintea, pe traseul 2 de viteza, Altius Climbing Cup 2015

La aceiași categorie, Tibi, aflat la primul său concurs în afara țării, a prins “la mustață” finala de la dificultate, pentru ca apoi să reușească să mai urce o poziție în clasament și să termine pe locul 7 (dintr-un total de 16 concurenți la categoria 8-9 ani băieți).

După 2 top-uri în calificări, Ariana a intrat, firesc, în finala de la dificultate. Aici, surpriza, surprizelor: deși nu este în cerințele categoriei de 10-11 ani și nici nu a fost anunțat în prelabil, organizatorii au decis ca traseul de finală să fie parcurs în maniera cap de coardă.

Ariana Dudău, pe traseul 2 din calificări, Altius Climbing Cup 2015
Ariana Dudău, pe traseul 2 din calificări, Altius Climbing Cup 2015

Nici nu ar fi avut cum altcumva, traseul desfășurându-se de-a lungul unei succesiuni de surplombe și tavane continuate cu un traverseu descendent de 8m lungime. A fost prima oară când Ariana a mers cap de coardă, dar, cu toate acestea, s-a comportat destul de bine și doar o decizie a arbitrilor a făcut ca ea să nu se situeze pe podiumul probei de dificultate. A încheiat concursul pe locul 4, tot la fel de bine putând să termine și pe 3, însă arbitrii au punctat cu plus aceiași priză ținută și de concurentă, o sportivă din Bulgaria.