Bogdan Dudău

La modul serios pot spune că merg pe munte de mai bine de 30 de ani. Totul a pornit de la o banală excursie cu clasa. 18 ani, major și independent, un cort și niște bocanci închiriați, un manual de alpinism căzut din întâmplare în mâinile mele. Primele evadări, fără părinți, diriginți, doar noi, eu și prietenii pe care-i târam după mine. Curând potecile mi s-au părut prea strâmte, marcajele, ofensatoare și așa am făcut pasul înspre alpinism.

Trupa Carpatic '93
B. Dudău & trupa Carpatic ’93

Între timp, împreună cu alți amici întru pasiune, am pus în 1985 bazele Alpin Club Carpatic, un club montan care, spre marea mea satisfacție, activează și astăzi, reușind în toți acești ani să-și aducă contribuția constantă și consistentă la dezvoltarea sporturilor alpine în România.

Pe munte, și în special în alpinism, am făcut cam de toate, prin asta înțelegând cam toate tipurile de ascensiuni. Am parcurs trasee și vara, și iarna, și pe stâncă, și pe gheață, și premiere, și repetări. La începutul anilor ‘90 am abordat și alpinismul competițional. Am câștigat de câteva ori Cupa României la Alpinism și, împreună cu echipa, am câștigat și titlul pe Asociații în Campionatul Național.

La un moment dat, am lăsat-o „mai moale”, atras fiind de apa. Vreme de câțiva ani, am acordat întâietate canionig-ului și rafting-ului. Am revenit apoi, dedicându-mă în special escaladei și ascensiunilor pe gheață. Am deschis câteva zone de practicare a escaladei sportive, am amenajat numeroase alte trasee în zone mai mult sau mai puțin frecventate. Profitând de descoperirile făcute în anii anteriori la canioning am parcurs „în premieră” câteva cascade de gheata șamd.

Am urmat cursurile Școlii Naționale de Antrenori și, pasionat de cele învățate, am mai dat și încă un examen de avansare în categorie. Între toate acestea, m-am apucat și de antrenorat. Am avut norocul de a nimeri copii buni, talentați, muncitori, cu părinți extraordinari. De asemenea, am fost înconjurat de colaboratori entuziaști. Tuturor, le-am răspuns punându-mi în slujba lor și a sportului de performanță toată abnegația și capacitățile mele.

Imst Austria 2008
B. Dudău & echipa de copii IMST Austria 2008

Cu acești copii am reușit performanțe extraordinare, câștigând primele mari turnee internaționale. După prima experiență cu echipa de fete, ce a avut-o drept lider pe Antonia Trifu, nu am mai sperat în repetarea rezultatelor ce mi se păreau fantastice. Norocul întâlnirii cu copii talentați mi-a surâs încă o dată, și noua echipă constituită la sala Carpatic a reușit să înmulțească exponențial numărul trofeelor internaționale câștigate.

Deși mai încărcat de ani și de griji, continui să scriu povești în cartea dedicată copiilor talentați din România.