Căruța cu campioni.

Dacă ignorăm categoriile la care nu am aliniat participanți (7-9 ani, fete și 10-11 ani, băieți), putem spune că echipa de escaladiști sportivi ai Alpin Club Carpatic a câștigat tot Campionatul Național de Escaladă pentru Copii desfășurat sâmbăta aceasta în București.

Dar, înainte de a începe sTrofeul Vertical Spirit, Cristi Rapaă povestim despre isprăvile noastre și ale altora ca noi, haideți să vedem care sunt învingătorii cu care ne vom mândri de acum și până la ediția viitoare. Eroii și eroinele noastre sunt:

  • Darius Andrei Râpă, categ. 7-9 ani, băieți
  • Ariana Maria Dudău, categ. 10-11 ani, fete
  • Adelaida Trifu, categ. 12-13 ani, fete
  • Cristian Râpă, categ. 12-13 ani, băieți

Cu titlul de vicecampion s-au împăunat Andrei Mihaescu (7-9 ani, băieți), Amelia Trifu (12-13 ani, fete) și Rareș Popescu (12-13 ani, băieți). Tibi Țintea a avut o zi mai proastă și nu a reușit sa urce pe podium. Ah, nu, nu vă îngrijorați, nu s-a simțit rau. Din contră! Tibi a venit cu forțe proaspete și cu o foarte bună dispoziție, pe care, însă, și le-a canalizat înspre o aprigă hârjoneală, ajutat fiind și de pauzele nejustificat de generoase cu care organizatorii ne-au fericit pe întreaga perioadă a concursului. Râsul de la începutul întrecerilor a fost generatorul lacrimilor de la sfârșitul lui.

Competiția a cuprins probele de viteză și dificultate și a fost parte a Trofeului Vertical Spirit, corelând rezultatele din cele două probe. În clasamentul Trofeului, s-au regăsit și cățărătorii bulgari, participanți într-un număr destul de semnificativ.

Probele de viteză au fost dominate categoric chiar de aceștia. Observația nr. 1: desfășurate pe toată lungimea de 15m a panoului, acestea au foTrofeul Vertical Spirit copiist cam lungi pentru copii, ele depășind distanța accceptată uzual pt 7-13 ani, de cca 10m.

La dificultate, traseele de finală s-au dovedit a fi mult prea ușoare, înregistrându-se o mulțime de top-uri. Traseele fiind puțin selective, pozițiile în clasament au fost decise de cronometru la toate categoriile de concurs.

Observația nr. 2: Decizia de alcătuire a clasamentului final pe baza timpului este neregulamentară, egalitatea dintre concurenți necesitând organizarea unei super-finale. Abia în această fază, putea să intervină criteriul timp. O altă încălcare a regulamentului de concurs am remarcat-o la categoria 10-11 ani fete, unde câștigătoarea a fost decisă de arbitri în baza aceluiași cronometru, ignorându-se rezultatele din calificări. S-a produs, astfel, o situație controversată, sportiva din Bulgaria fiind declarată câștigătoare, chiar și fără a fi parcurs integral traseele din calificări (de ne-am putea pune întrebarea cum a reușit să se califice în finală).

Tânărul Cristian Râpă, la cei 12 ani ai dumnealui, a reușit să câștige și finala categoriei junior (14-17 ani). În finală, el a parcurs, la vedere, un traseu cotat de amenajatori cu 7b+, performanță neegalată decât de cunoscutul cățărător bulgar Peter Ivanov, drept pentru care I-am acordat și titlul de campion neoficial al competiției, pe lângă cel de campion oficial .

Concluzie:

Am sesizat greșeli de arbitraj și de amenajare, și am avut impresia unei organizări relativ deficitare, cu (prea) multe improvizații. Dar am apreciat competiția, ca fiind necesară și benefică pentru micuții cățărători sportivi, și suntem siguri de îmbunătățiri la viitoarea ediție.

Pentru noi, acest concurs reprezintă începutul unei perioade “de foc”, ce va cuprinde un concurs la Sofia săptămâna viitoare, urmat imediat de TrofeDSC_0204ul Internațional Carpatic, pentru ca apoi, după acesta, să plecăm degrabă în cantonament la Herculane, unde vom petrece și sărbătorile de Paște.

Căci, nu-i așa?, “Cățărătorului îi stă bine cu drumul”.

B. Dudău