Copii și juniori

Alpin Club Carpatic. Scurt istoric.

Logo ACCAlpin Club Carpatic are o îndelungată tradiție în ceea ce privește descoperirea și formarea tinerilor cățărători. În 1998, sub coordonarea marelui sportiv Ionel Ene, s-au pus bazele înființării primei echipe de copii și juniori. Rezultatele muncii lui Ionel Ene s-au văzut atât la începutul anilor 2000, cât mai cu seamă ulterior, când, din rândurile sportivilor pregătiți de el în cadrul echipei „Extrem”, s-a afirmat o pleiadă întreagă de foști și actuali campioni, lideri ai generațiilor actuale (Claudiu Miu, Dan Ungureanu și Marian Bucneru). Pe lângă aceștia, în cadrul acestei echipe, s-au format și alți cățărători și alpiniști recunoscuți precum Flavius Lupu, Bogdan Bocăneală, Daniel Burcea, Radu Vârlan, Marian Cobârlie și alții.

Frații Râpă, emblemele echipei de copii Alpin Club Carpatic

Povestea lui Cristian şi Darius Râpă, doi fraţi cu un palmares de invidiat la escaladă, a început cu câțiva ani în urmă, cuprinde ani de antrenamente și rezultate de top în categoria lor, și va continua cu altă multă munca și obiective serioase.

Despre Cristi, un articol cuprinzător a fost scris de către Ancuța Iosif, redactor lead.ro. Poate fi citit aici.

Echipa de copii. Istoric. Rezultate

Prima echipă de copii a Alpin Club Carpatic a fost construită în jurul fenomenalei Antonia Trifu, pregătită de Bogdan Dudău, Marian Bucneru și Andrei Mosloc. Și, dacă prima echipa a fost una preponderent masculină, aceasta a fost una alcătuită numai din fete. Pe lângă Antonia, din echipă mai făceau parte Bianca Zaharia, Ana-Maria Zaharia și Arina Trifu.

Antonia Trifu 2008
2008 – Petzen (Austria): Antonia Trifu

Marele succes al echipei a fost înregistrat în 2008 la redutabilul Turneu Internațional de la Petzen (Austria) când, în clasamentul final al întrecerii, România a avut 3 sportive în primele 8 clasate (Antonia a ocupat locul 2 la acest Turneu).

Imst Austria 2008
2008 – Imst (Austria), de la stânga la dreapta: Andrei Mosloc, Arina Trifu, Antonia Trifu, Bianca Zaharia, Bogdan Dudău

Performanțele cele mai mari, cele mai spectaculoase și momentan neegalate i-au aparținut Antoniei. Câștigarea în 2008 a Turneului de Escaladă de la Imst (Austria) – cel mai vechi și mai puternic concurs european de copii – precum și cucerirea titlului de campioană națională de senioare (la numai 11 ani) au încununat un sezon excepțional al talentatei noastre sportive.

Azi lucrăm deja cu generația a 3-a.

Incepand din 2011, A.C.C. a pus bazele unei noi echipe, ce cuprinde atat fete cat mai cu seama baieti. Ca de obicei, la startul noii constructii au fost antrenorii Bogdan Dudau si Marian Bucneru, ulterior echipa beneficiind de sprijinul si îndrumarea dlui Victor Dinu si, mai nou, din 2015, a lui Robert Cohn.

Skopje 2012, Campionatul Balcanic de Escalada
2012 – Skopje (Macedonia): Campionatul Balcanic de Escaladă

Aceștia au reușit performanța de a ocupa în perioada 2011 – 2012 podiumurile tuturor concursurilor la care au luat parte. Astfel se face că, la ora actuală, România are în palmares câștigarea fiecăruia din marile turnee europene de escaladă.

Calin Enache, Petzen, Austria
2011 – Petzen (Austria): Călin Enache, loc 1 în Marele Turneu de Escaladă

În 2011, Călin Enache a câștigat în premieră Turneul Internațional de la Petzen (Austria).

În 2012, Cristian Râpă a câștigat în premieră Turneul International de la ARCO (Italia). Evoluția constant bună a lui Cristian Râpă la toate cele 3 probe (escaladă, bouldering și viteză), dar mai cu seamă cea de la escaladă, unde a și câștigat, a entuziasmat publicul și oficialii.

Cristian Rapa, in paginile jurnalelor italiene
Cristian Râpă, în paginile jurnalelor italiene, după victoria de la Arco în 2012

Alături de Cristi, clasări foarte bune au obținut și colegii săi de club: Călin Enache, locul 4, la categoria 10-11 ani, băieți, și Adelaida Trifu, locul 4, la categoria 8-9 ani, fete.

Tot Cristi Râpă a adus României o nouă medalie la un grand slam de escaladă, când, în 2013 a câștigat locul 1 la marele concurs de la Imst.

În noiembrie 2012, la noua sală din incinta SEMA Parc, se organizează prima ediție a Concursului Internațional de Escaladă pentru copii „Trofeul Carpatic”.

Întrecerea este o continuare a concursurilor internaționale organizate la Ecran Club, în 2008 și 2011, însă, spre deosebire de cele anterioare, care erau doar întreceri de bouldering, formatul noii competiții reunește toate disciplinele sportive ale escaladei: dificultate, bouldering și viteză, fiind o premieră în peisajul sportiv românesc și reprezentând totodată o aliniere la standardele internaționale ale marilor concursuri europene.

Concursul înregistrează un succes organizatoric și de participare: 46 concurenți din România și Bulgaria.

Trofeul International de Escalada, Editia I, Carpatic
Nov. 2012 – Sala de escaladă Carpatic, București: Trofeul Internațional de Escaladă, ediția I.

În cadrul acestui concurs, sportivii ACC câștigă 3 din categoriile concursului prin Aida Trifu (8-9 ani, fete), Cristian Râpă (8-9 ani, băieți) și Amelia Trifu (10-11 ani, fete). Clasări pe podium mai obțin: Darius Râpă locul 2, Tudor Șucaliuc locul 3, ambii la categoria 5-7 ani, băieți; Ariana Dudău locul 3 (categoria 8-9 ani, fete), Călin Enache locul 2 (categoria 10-11 ani, băieți).

Calin Enache castiga a doua editie a Trofeului Carpatic de escalada
Calin Enache, castigator al celei de-a doua editii a Trofeului Carpatic

În aprilie 2013, se organizează cea de-a doua ediție a Trofeului Internațional de Escaladă Carpatic.

Se înregistrează un record de participare: 65 de concurenți din 5 țări. Micii sportivi de la Carpatic își onorează cartea de vizită și câștigă concursul la 3 categorii: Darius Râpă (5-7 ani, băieți), Adelaida Trifu (10-11 ani, fete) și Călin Enache (10- 11 ani, băieți).

Pe podium mai urcă: Sofia Boltreș locul 2 (categoria 5-7 ani, fete), Ariana Dudău locul 2 (categoria 8-9 ani, fete), Tudor Șucaliuc locul 3 (categoria 8-9 ani, băieți), Cristian Râpă locul 2 (categoria 10-11 ani, băieți).

Cristian Rapa, Imst, Austria
2013 – IMST (Austria): Cristian Râpă, câștigătorul Turneului Internațional

Pe 18 mai 2013, Cristian Râpă parcurge toate cele 11 trasee ale maratonului de escaladă de la Imst (Austria) și câștigă în fața celor 42 de concurenți din 12 țări, reeditând astfel succesul din 2008 al Antoniei Trifu. Prin victoria sa, Cristi devine primul cățărător român care câștigă două concursuri de Grand Slam din circuitul internațional al întrecerilor de copii.

În cadrul aceluiași concurs, alți doi cățărători români, de la Alpin Club Carpatic, ocupă locuri fruntașe în cadrul acestui veritabil Campionat European de Escaladă: Aida Trifu (locul 4) și Călin Enache (locul 5). Grație acestor reușite România se situează în rândul primelor 3 națiuni ale ediției!

Ediția a 4-a a Trofeului Carpatic a avut loc în 4-5 aprilie 2015, ocazie cu care micii sportivi ai Alpin Club Carpatic și-au îmbogățit colecția de medalii. Și-au adăugat palmaresului încă 1 medalie de aur (Adelaida Trifu, cat. 12-13 ani), 2 medalii de argint (Cristian Râpă, 12-13 ani și Amelia Trifu, 12-13 ani) și 2 de bronz (Ileana Lupu, 7-9 ani și Darius Râpă, 10-11 ani).