Cum cațără fetele.

O reclamă a celor de la Always ne vorbea nu de mult despre cum este să fii fată. Să fii expusă prejudecăților doar pentru că ești fată. Că tu, fată, și cu sportul nu prea le aveți. Că sunteți, cum s-ar spune, cam pe lângă. Au remarcat că fetele au aceeași părere despre ele însele odată ce trec de anii copilăriei. Că uită cu câtă patimă căutau atunci să nu se lase mai prejos decât baieții, să nu fie întrecute, să arunce mingea și mai departe. Uită că, și pentru ele, ca și pentru ei, reușita era la fel de aproape. Sau departe.

Always întreabau atunci cum aleargă fetele și de unde diferența între percepție și realitate. De fapt, de unde percepția aceea de incapacitate („fetele nu știu să alerge”) devenită uneori tristă realitate sub impactul spuselor celorlalți.

Nu stiu cum aleargă. Eu vă spun cum cațără fetele. De un an și puțin fac escaladă. Sunt multe fete ce fac escaladă. Mai multe decît ați crede. Și nu sunt toate atletice, mari sportive. Dar toate știu ce nu sunt. Nu sunt dispuse să creadă ca performanța este legată de apartenența la un sex. Sunt cele ce au aflat că încrederea și plăcerea față de sine vin exact din dilatarea limitelor. Care știu că alergatul, ca și cățăratul, este unul singur, cel în care te expui efortului, oboselii extreme, eșecului și, în cele din urmă, reușitei.

Deci, cum cațără fetele? Cațără cu zâmbet. Cațără cu încruntare. Cu îndrăzneală. Și încrâncenare. Cu frică. Cațără cu pasiune.

Fetelor, dacă vreți să vedeți cum cațără o fată, haideți la Carpatic Gym, în seara de 6 martie. Noi sigur vom fi acolo.

#cumcatarafetele

Climb Like a Girl, un film de Nicole MacGregor, pentru BMC TV.