Justin Ionescu


(sursa: Digi World)

Justin Ionescu si Horia Colibasanu, Vf. Shishapangma, Himalaya
Justin Ionescu si Horia Colibasanu, 30 apr. 2014, Vf. Shishapangma, Himalaya, 8027m

In ziua de 16 mai 2017, alpinistul Justin Ionescu a ajuns pe varful Everest.

„Obişnuia să facă drumeţii prin Carpaţii României şi îşi desena traseele pe ultima pagină a caietelor din geanta de liceean cu chef imens de aventuri. A pornit ca o pasiune, dar a devenit, după 20 de ani, un mod de viaţă. Am prins gustul, e un microb de care nu vreau să scap“, deschide prima filă a albumului cu aminitiri Justin.  Astăzi, la 38 de ani, Justin Ionescu se numără printre alpiniştii „puri” din România – aşa se numesc în branşă cei care efectuează ascensiunile fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi. Justin este singurul român care s-a căţărat pe două vârfuri de peste 8.000 de metri într-un singur an (2014): Sishapangma (8.027 m) şi Cho Oyu (8.201 m) din Himalaya”. (sursa: adevarul.ro)

În 2015, a încercat o altă premieră românescă, ascensiunea Everest. Tot fără șerpași și fără oxigen suplimentar. Din  pacate, a fost întors din drumul pe munte de către cutremurul ce a zguduit Nepalul in  26 aprilie. A reușit, însă, anul acesta (2017).

  • 2000, primele premiere în Peretele Coștilei. cu V. Popa. Marchează un nou stil de escaladă, considerate fiind cele mai dificile din masiv până atunci.
  • 2004-2006, premiera celui mai lung și mai dificil traseu de perete din România în P. Văii Albe, “Just another fucking day”, cu D. Ochesel.

    Bijoux, Madagascar
    Parcurgerea traseului Bijoux, Madagascar
  • 2006, loc 10 în clasamentul general la Cupa Mondială de escaladă viteză.
  • 2008, Tr. “Vis Suspendat”, premieră în Peretele Gălbinele, primul traseu de perete iarna, cu 5 nopți dormite în perete, la temperaturi ce nu au urcat peste -15C. Cu T. Vlad, E. Camerzan și A. Margea.
  • 2009, prima premieră de Big Wall românească în afara României. Madagascar Tsaranoro cu traseul “Bijoux”.

Poate fi găsit la facebook.com/justin.ionescu.1