Periplu Balcanic, octombrie 2015, partea 1

Macedonia (Skopje) – Campionatele Balcanice de Escaladă și Bouldering pentru copii și juniori (03-04 oct 2015)

Mult-așteptata competiție din Macedonia, ultima de obiectiv a lotului de escaladă a Alpin Club Carpatic, a și fost mult mai puțin pregătită decât anterioarele (vacanța, bat-o vina!). Așteptarea aceasta a fost legată atât de dorința de revanșă a sportivilor după un sezon în care rezultatele nu au fost mereu pe măsura speranțelor, cât, mai cu seamă, de ceea ce avea să aducă cu ea această deplasare: un fantastic periplu prin mitica Eladă.

Panou escalada Skopje
Panoul de escaladă din Skopje

Dar să revenim la întrecerile noastre. Campionatele Balcanice de Escaladă și Bouldering din acest an au fost articulate pe scheletul organizatoric al competiției “Atomska Mravka” (un fel de Trofeu Carpatic macedonean la o scară mai mică, cu o organizare mai slabă, desfășurat, însă, pe un panou mult mai mare). Editia a V-a a “Atomska Mravka” a cuprins întreceri atât la escaladă, cât și la bouldering, deopotrivă la copii si juniori.

Competiția de escaladă a contat drept Campionat Balcanic de Escaladă, și pentru copii, și pentru juniori, în timp ce întrecerea de bouldering a avut același rang doar în cazul juniorilor (întrecerile Campionatului Balcanic de bouldering pentru copii desfășurându-se la București, în aprilie, în cadrul Trofeului Carpatic).

Lotul A.C.C. deplasat la această întrecere a fost alcătuit din 4 sportivi, Darius Andrei Râpă (9 ani), Ariana Maria Dudău (11 ani), Cristian Râpă (12 ani) și Rareș Ștefan Popescu (13 ani).

Cristi Rapa campion escalada
Cristian Rapa – campion balcanic escalada 2015

Dintre componenții lotului, cea mai bună comportare a avut-o Cristian Râpă, devenit campion balcanic la escaladă în urma evoluției foarte bune care l-a detașat net de ceilalți competitori ai categoriei 12-13 ani. Cristi a parcurs integral toate traseele concursului, inclusiv traseul de super-finală ce a fost comun cu traseul din finala juniorilor.

Cum întrecerea de bouldering din cadrul concursului de copii nu punea în joc vreun titlu, Cristi a cerut și a și obținut din partea organizatorilor derogarea de a concura în întrecerea juniorilor. În urma unei prestații bune, sportivul Alpin Club Carpatic a parcurs 2 din cele 4 blocuri și s-a clasat pe locul 2, în urma cunoscutului și foarte valorosului sportiv bulgar Petar Ivanov, dar înaintea juniorilor conaționali ai săi, Radu Pătrășcoiu și Santha Robert.

Darius Râpă escaladă
Râpă jr. în plină ascensiune

La categoria 8-9 ani, fratele lui Cristi, Darius Râpă s-a confruntat și de data aceasta cu eternul său rival, bulgarul Nickolai Rusev. Traseele din concursul de escaladă de la categoria lor nu au ținut cont de faptul că cei doi sunt cei mai buni sportivi europeni, ceea ce a făcut ca și după desfășurarea super-finalei aceștia să fie tot la egalitate. Situația aceasta ar fi putut fi prevenită dacă maniera de filaj a organizatorilor macedoneni, pe parcursul întregului concurs, ar fi fost una mai “profi”, adică dacă nu ar fi menținut în permanență coarda foarte tensionată, fapt ce a determinat o situație favorizantă. Anume: în super-finala care l-a opus pe Darius lui Nikolai, acestuia din urmă, la un moment dat într-un pasaj surplombat, i-au scapat picioarele de pe prize; filajul foarte strâns a limitat amplitudinea balansului, sportivul bulgar reușind astfel să se redreseze și să continuie traseul. Ambii concurenți parcurgând integral traseul de super-finală, pentru departajare recurgându-se la criteriul timp, care i-a dat câștig de cauză lui Nikolai.

Darius și-a luat însă o binemeritată revanșă în întrecerea de bouldering, pe care a câștigat-o într-o manieră categorică: 4 blocuri din 4 încercări!

Ariana Dudau, vicecampioana balcanica escalada 2015
Ariana Dudau – vicecampiona balcanica escalada 2015

La categoria 10-11 ani fete, reprezentantă a României a fost Ariana Maria Dudau. După ce a parcurs integral traseele din calificări și finală, Ariana a intrat în super-finală cu sportivele Yoanna Nedyalkova (Bulgaria) și Mira Vukmirovici (Serbia). Ariana și Yoanna au parcurs integral traseul din super-finală, departajarea făcându-se și de aceasta dată după criteriul timp, atât de incomod, dintotdeauna, sportivilor români. Câștig de cauză a avut sportiva din Bulgaria, Ariana clasându-se pe locul 2 și obținând titlul de vice-campioană balcanică.

Ultimul, dar nu cel din urmă, reprezentant al României la aceste întreceri, Rareș Popescu, a obținut locul 3 la bouldering și locul 4 în Campionatului Balcanic de Escaladă.

Echipa Alpin Club Carpatic la escalada in Skopje Macedonia
Tricolorul, fluturat de reprezentanții Alpin Club Carpatic la Skopje, Macedonia 2015

Cam acesta ar fi radiografia evenimentului sportiv din Macedonia. Ar mai fi și alte povestiri despre un măreț Festival al vinului ce a avut loc în această perioadă, despre statuile din Skopje, despre prețurile mici de-acolo, despre emigranții nevăzuți la nicio graniță, dar cum acestea nu sunt pentru copii și oameni mari ce se închină la televizor, le lăsăm pe altădată, iar pe voi vă invităm a reveni.

Va urma.

B. Dudău