Petre Octavian

Haruki Murakami a spus că sportul este o metaforă pentru viaţă.

Petre Ilie
Petre, în timpul unei sesiuni de antrenament la sală

Orice deprindere poate fi antrenată prin perseverenţă. Orice talent poate fi sporit prin exerciţiu. Iscusința în orice meserie, oricât de mult ar presupune acea meserie folosirea intelectului, nu e altceva decât un muşchi care poate fi şi el dezvoltat, strunit şi definit.

Am început să mă cațăr din nevoie, într-o perioadă dificilă, confuză a vieţii. Treptat, antrenându-mă, concentrându-mă pe obiective clare, pe eficienta mişcărilor mele şi concurând mereu, de la o zi la alta, cu mine însumi, am început să simt că respir din nou aer proaspăt. Conduita sănătoasă dobândită prin sport mi-a impus o conduită sănătoasă şi în viaţă.

În 2012 am avut prima dată şansa să insuflu pasiunea mea şi altora. Mai exact unui grup de copii pe care mi s-a propus să-l antrenez. La scurt timp după ce am acceptat provocarea, mi-am dat seama că nimic de până în acel moment nu mi se potrivise mai bine. De atunci antrenamentele mele pentru performanță și pentru concursuri se desfăşoară în paralel cu orele de antrenament al copiilor şi, paradoxal, pentru mine ele se ajută reciproc.

Ce pot spune despre copii este că reuşesc cumva ca în foarte scurt timp, oricum mult mai repede decât adulţii, să depăşească barierele, limitele şi inhibiţiile personale. Observ în fiecare antrenament că acest tip de mişcare le vine foarte natural copiilor.

Beneficiile sunt pe măsură. Toţi elevii mei ajung treptat să se dezvolte armonios şi să îşi întărească articulaţiile şi musculatura. Iar în plan psihic, ajung să îşi descopere adevăratul potenţial şi să se apropie tot mai mult de limitele lor, pentru ca în final să le depăşească prin sport în viaţă.