Kilifarevo vs. Imst, sau una pe față, una pe dos

Cristi Rapa, campionat bouldering Kilifarevo

Cam în acest fel ar putea fi privită evoluția cățărătorilor noștri sportivi la ultimele două întreceri din luna iunie, cea de la Imst și cea de la Kilifarevo (etapa a III-a a Campionatului Național al Bulgariei la Bouldering pentru copii și juniori).

Cine a mers bine la Imst nu a mai repetat “figura” și la Kilifarevo și viceversa. Desigur, importanța și anvergura celor două întreceri nu suportă comparație, deși cu cei 110 concurenți aliniați la start, se poate spune că a fost o competiție cel puțin destul de numeroasă. Oricum, această întrecere a avut doar rol de antrenament și de test (asta ca să vedem cam pe unde mai stăm cu bouldering-ul după o lungă perioadă în care am stat cu ochii numai pe sfoară). Nu suntem ipoctriți, desigur am venit cu gândul la victorie, iar cei care nu au obținut-o au vărsat lacrimi amare. Relaxarea unui competiții test (sau de antrenament) s-a manifestat doar la nivelul staff-ului.

A fost un concurs disputat, marcat de o participare numeroasă (în medie 15 sportivi/ categorie), desfășurat pe o căldură extremă (37 grade!), într-un sistem destul de drastic (doar 3 încercări/ traseu).

Aparent, Cristi a câștigat detașat la categoria sa (12-13 ani) cu un avans de 2 blocuri față de bulgarul DR. Spun aparent pentru că mai bine de jumătate de concurs cei doi au fost la egalitate și chiar, la un moment dat, bulgarul era în frunte, reușind un traseu la care Cristi ratase toate cele 3 încercari. Pe final, însă, Cristi s-a mobilizat mai bine și a parcurs 2 blocuri foarte dificile (traseele de la categoria sa au fost comune cu ale juniorilor și tineretului!). Mai mult decât câștigarea concursului de la categoria 12-13 ani, ne bucură clasarea lui Cristi pe locul 4 în clasamentul general al concursului masculin (12-19 ani), el fiind întrecut doar de liderii categoriilor intermediare (14-15, 16-17, 18-19 ani).

La prima lui participare la un concurs în afara țării, Tiberiu Tintea a ocupat locul 2 la categoria 8-9 ani, situându-se în final la egalitate cu alți 3 concurenți din Bulgaria.

La categoria 10-11 ani, deși pornea ca prim favorit, Darius, posibil amețit de căldură, nu a reușit decât ocuparea locului 4. Un duș rece binevenit atât pe caldura de la fața locului, dar mai cu seama în perspectiva marelui concurs de Petzen de peste 3 săptămâni.

B. Dudău